Luchtvochtigheid en jouw piano of vleugel

Omdat piano's en vleugels voornamelijk uit hout bestaan, wordt het functioneren van deze instrumenten erg beïnvloed door schommelingen in de luchtvochtigheid. De snaren van een piano of vleugel lopen over een houten brug die bevestigt zit op een houten zangbodem. Als de luchtvochtigheid te hoog is, neemt dit hout het vocht op en zet het vervolgens uit. Hierdoor ontstaat er meer spanning op de snaren. Wanneer de luchtvochtigheid te laag is gebeurt het tegenovergestelde en ontstaat er minder spanning op de snaren. Hierdoor raakt de piano of vleugel sneller ontstemd en kan er schade ontstaan aan het instrument.

Tussen 45% en 65%

Ideaal voor een piano of vleugel is wanneer de luchtvochtigheidsgraad tussen de 45% en 65% zit. Een stabiele luchtvochtigheid zorgt voor een stabiele stemming van het instrument.

Meet met een (haar)hygrometer

Om te zien of er een hoge of lage luchtvochtigheidsgraad is in de ruimte waar jouw piano of vleugel staat, is het raadzaam om een (haar)hygrometer aan te schaffen. Deze meter laat zien of er teveel of te weinig luchtvochtigheid is voor het instrument (belangrijk om te weten is dat een haarhygrometer een nauwkeurigere meting laat zien dan een digitale hygrometer). Daarnaast heeft het klokje een ingebouwde thermometer.

Hygrometer bij Pianova

Maatregelen tegen te hoge of lage luchtvochtigheid

Wanneer de luchtvochtigheid onder de 40% of boven de 70% komt, kan dat gevolgen hebben voor uw piano of vleugel. Bij schommelingen in de luchtvochtigheid is het belangrijk om maatregelen te nemen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een Dampp-Chaser. Met dit systeem kunnen de schommelingen drastisch worden verminderd. Daarnaast geven wij je bij een schommelende luchtvochtigheidsgraad graag advies over het beschermen van jouw piano of vleugel. Klik op de onderstaande knop en vraag naar de mogelijkheden!

Neem contact op