Hoe het begon voor Pianova

Pianova bestaat sinds 1977. Herman sr. (1951-2018) startte zijn zaak, samen met zijn vrouw Aly, in Barneveld. Hermans hobby was op die manier zijn werk geworden, waarmee een grote wens in vervulling ging. Voor Aly was het een spannend moment. Zij had geen ervaring op het gebied van zakendoen, toch bleek al snel dat dit ook haar paste als een jas. Met veel enthousiasme en passie wisten Herman en Aly het bedrijf, mede door de verhuizing naar Voorthuizen, uit te bouwen tot een compleet en erkend pianobedrijf.

Herman de Vaal sr. (1951-2018)

Nieuwe generatie

Herman (sr.) en Aly kregen vier kinderen: drie dochters en een zoon. Herman (jr.) ging regelmatig met zijn vader mee op pad om piano’s te verhuizen, te verhuren of te leveren. Meestal vond de jonge Herman het leuk om mee te gaan, maar als zijn vader aan het stemmen was, verveelde hij zich. Wat een eentonige bedoening! Nadat hij de LTS had afgerond, koos hij er uiteindelijk toch voor om de opleiding pianostemmer te gaan volgen in Amsterdam. Hij trad daarmee in de voetsporen van zijn vader: ze studeerden allebei aan dezelfde pianovakschool en sloten deze opleiding beiden af als (op dat moment) jongste pianostemmer van Nederland!

De nieuwe generatie: Herman (jr.)

Plotseling overleden

Het plotselinge overlijden van Herman (sr.) op 6 februari 2018 was voor iedereen een enorme schok. Voor de goedlopende pianozaak betekende het daarnaast ook een groot vraagstuk. Zou Pianova nu ophouden te bestaan? Herman (jr.) werkte sinds zijn 21e al parttime mee in de zaak. Zou hij, samen met zijn moeder het bedrijf voortzetten?

Nog maar enkele maanden voor het overlijden van Herman (sr.) had zoon Herman aangegeven de zaak niet te zullen overnemen. Vader en zoon hadden daar beiden vrede mee. Toch was alles nu opeens anders. Zou alles wat in ruim 40 jaar was opgebouwd, nu opeens moeten stoppen? Herman (jr.) ervaarde op dat moment toch de vrijheid om, samen met zijn moeder, de zaak voort te zetten. Beiden hebben dit beleefd als een wonder!

Enthousiaste voortzetting

Inmiddels heeft Herman het werk van zijn vader overgenomen en met veel enthousiasme zet hij, samen met zijn moeder Aly, het bedrijf voort. Herman (jr.) en Aly zijn dankbaar voor de bevlogenheid waarmee Herman (sr.) Pianova heeft opgezet en tot een succes heeft gemaakt. Zij gaan verder in zijn piano-voetspoor. Met dezelfde fijnbesnaarde passie voor de klant en de piano’s en vleugels die ze verkopen en verhuren!

Kleinschalig en persoonlijk

Aly en Herman (jr.) doen beiden de werkzaamheden die het beste bij hen passen: Aly maakt de stem- en winkelafspraken en doet de planning en de boekhouding. Herman is de pianostemmer, technieker en verkoper. Ook de verhuur en het polijstwerk voert hij uit. Moeder en zoon vullen elkaar prachtig aan.

Doordat Pianova altijd kleinschalig is gebleven, zijn de lijnen kort en overzichtelijk. Het voordeel hiervan is dat ook het contact snel en persoonlijk is! Als Aly bijvoorbeeld afspraken maakt met klanten, weet zij van zowel het instrument als de klant. Wanneer Herman een piano verkoopt, doet hij dat als all-round vakman en niet uitsluitend als verkoper. Pianova brengt niet alleen de stemming in de instrumenten, maar óók in al haar klanten!