Wat is een Dampp-Chaser systeem?

Een Dampp-Chaser systeem zorgt ervoor dat je piano veel stabieler blijft met betrekking tot de stemming. In veel huiskamers is de schommeling van de luchtvochtigheid namelijk een stuk groter dat meestal wordt vermoed. En dat kan grote gevolgen hebben voor de kwaliteit en zelfs de levensduur van je piano.

Waarom heeft dit gevolgen voor mijn piano?

Een reëel gevaar voor jouw piano of vleugel is droogte (of een hoog vochtgehalte). Een piano of vleugel is voor een groot gedeelte gemaakt van hout. De zangbodem is het grootste, en het belangrijkste houten onderdeel. De kammen, waarover de snaren lopen, zijn op deze houten zangbodem gelijmd. De snaren geven via de kammen hun trillingen door aan de zangbodem en de zangbodem zet die trillingen om in geluid.

Te laag vochtgehalte

Bij een lage luchtvochtigheid krimpt hout, bij een hoge luchtvochtigheid zet het juist uit. Logisch dus dat dit uitzetten en krimpen van grote invloed is op de klank. Door een te grote droogte kan een zangbodem zelfs scheuren en hamers en onderhamers kunnen daardoor los gaan zitten! En dát heeft dan weer tot gevolg dat er zogenoemde ‘tikkers’ zijn te horen tijdens het spelen. Bovendien kan droogte bij wat oudere piano’s tot gevolg hebben dat de stempennen los gaan zitten, waardoor de hele spanning van de snaren kan wegvallen. Dit leidt soms zelfs tot het volledig afschrijven van je piano. Uiteraard proberen we dat graag te voorkomen.

Te hoog vochtgehalte

Een hóge luchtvochtigheid daarentegen kan tot gevolg hebben dat de snaren en de stempennen gaan roesten. Ook kunnen de asjes (verkerning) hierdoor gaan oxideren, waardoor de hamers zwaarder gaan lopen. Ook kunnen de toetsen trager gaan spelen en zelfs blijft ‘hangen’.

Droogte (of juist een hoog vochtgehalte ) zorgt er dus voor dat je instrument niet alleen sneller vals wordt, maar ook dat je minder dynamisch (met gevoel) kunt spelen. De hele kwaliteit van de instrument kan er dus behoorlijk onder lijden! Daarom raden wij een Dampp-Chaser systeem aan.

Dampp-Chaser systemen bij Pianova

Zuivere klank van de piano

De Dampp-Chaser is een systeem dat het vochtigheidsniveau constant houdt. Dat gebeurt door de ontvochtiger te activeren als het erg vochtig is en juist vocht in de piano te brengen als de omgeving te droog wordt. Door het Dampp-Chaser systeem blijft jouw piano of vleugel veel langer en beter op stemming en dus zuiver klinken. Ook wordt uiteindelijk de ‘levensduur’ van de piano of vleugel daardoor belangrijk vergroot!

Gebruik van een Dampp-Chaser systeem

Het systeem is zeer gebruiksvriendelijk. Een lichtsignaaltje geeft aan wanneer er water moet worden bijgevuld. Dit gaat heel simpel door middel van een bijgeleverd gietertje (zie afbeelding). De piano hoeft er zelfs niet voor opengemaakt. Simpeler kán het niet!

Kosten van een Dampp-Chaser systeem

Het inbouwen van een Dampp-Chaser systeem is bij Pianova in goede handen. Het systeem is aan de buitenkant ook niet zichtbaar. Een Dampp-Chaser systeem in een piano kost €750, inclusief het inbouwen (in de provincies Gelderland en Utrecht). Voor een vleugel liggen de prijzen wat hoger – mede afhankelijk van de afmetingen. Vraag ons gerust naar nog meer details. Klik op de onderstaande knop!

Neem contact op