Artikel in Terdege Magazine

Herman de Vaal (43), mede-eigenaar pianobedrijf Pianova

„Mijn vader knapte vroeger piano’s op in de garage bij zijn huis. Dit is uitgegroeid tot pianobedrijf Pianova in Voorthuizen. Nadat mijn vader in 2018 plotseling overleed, heb ik samen met mijn moeder het bedrijf voortgezet. Eigenlijk was dat absoluut niet mijn plan, drie maanden eerder hadden we juist besproken dat ik het bedrijf niet zou overnemen.

Toen mijn vader overleed, stond de agenda echter vol met klantafspraken. Die mensen konden we natuurlijk niet teleurstellen, dus ik besloot het in ieder geval netjes af te ronden. Uiteindelijk heb ik het bedrijf toch overgenomen. Daarin heb ik op een bijzondere manier Gods zorg en leiding ervaren.

Vleugel met prachtige vormgeving

Verkopen, verhuren en onderhouden

We verkopen, verhuren en onderhouden piano’s en vleugels. Piano’s worden vooral verkocht; vleugels verhuren we vaker, bijvoorbeeld voor concerten, evenementen en bruiloften. Klanten die een vleugel aanschaffen zijn mensen die echt van muziek houden, goed kunnen spelen en een ruim huis hebben. En een ruim budget, maar soms hoeft dat niet. Ik had ooit een klein exemplaar staan van rond de 2000 euro. Dat is gekocht door een jongeman met een gezin die graag een vleugel in huis wilde.

Steinway-concertvleugel

De duurste die ik recent verkocht heb, was een Steinway-concertvleugel van boven de 80.000 euro. Een heel speciaal instrument. Als je hierop de bastonen aanslaat, krijg je zo’n fantastisch geluid, die trillingen voel je diep vanbinnen… Welk genre je ook op zo’n vleugel speelt, alles klinkt goed.

Prachtige vormgeving

Wat mij aanspreekt in een vleugel is de vormgeving, die is prachtig. Het wordt helemaal mooi als er een pianist achter zit die precies weet hoe je zo’n instrument moet bespelen. Vleugel en pianist worden dan één.”

Steinway-concertvleugel