De Kleurenladder

Een aantal jaren geleden kwam er een vader de showroom binnen. Hij vertelde aan Herman (sr.) dat hij op zoek was naar een piano voor zijn zoontje. Het ventje was nog wel erg jong, maar hij kon van geen piano afblijven, zo mooi vond hij het ‘tingelen’ erop. De vader bekeek en beluisterde een aantal mogelijkheden en ging naar huis met de mededeling dat hij alles nog eens rustig op een rijtje wilde zetten. Later belde de vader op om te zeggen dat hij vond dat zijn zoontje nog te jong was om noten te kunnen aanleren. Dat zette Herman (sr.) aan het denken. Niet alleen omdat de verkoop definitief niet doorging, maar ook omdat heel jonge kinderen geen mogelijkheden bleken te hebben om te leren noten lezen. Want inderdaad: ‘normaal’ noten lezen is voor die jonge kinderen bijna niet te doen.

De Kleurenladder

Zelf ontwikkelen

Herman (sr.) ging zoeken naar een mogelijkheid om, letterlijk spelenderwijs’ de noten aan te leren. Daarbij wilde hij het notenbeeld niet laten ontbreken en de systematiek van de noten niet aantasten. Op internet kon hij niks vinden op dat gebied. ‘Dus’, dacht Herman (sr.), ‘dan ga ik zelf wat ontwikkelen’. Na lang wikken en wegen en zoeken en uitproberen, ontstond De Kleurenladder. Deze kleurenladder bestaat uit twee onderdelen. Als eerste een octaaf grote notenbalk van kunststof (kleurenraster) met ingetekende gekleurde noten, waarbij elke noot zijn eigen kleur heeft. Deze strook kan heel makkelijk op het klavier worden gelegd en dient ervoor om de noten te herkennen en om alvast te leren welke plaats die betreffende noot heeft op de speeltafel. Als tweede onderdeel het boekje met kinderliedjes, met corresponderende kleuren bij de noten. Het is fantastisch om te zien hoe leuk kinderen, al vanaf 3 á 4 jaar, het vinden om op deze manier liedjes te (leren) spelen. Zie filmpje:

Twee delen

Door het succes en de grote vraag werd het tijd voor een tweede boekje. Dat is er gekomen en daarin is ook een kerst- en een sinterklaasliedje opgenomen. Ook staat er een quatre-mains (vierhandig) liedje in, zodat een kind dit kan spelen met iemand anders. Bijvoorbeeld met een vriendje of vriendinnetje of met één van de ouders.

De boekjes zijn te bestellen via de onderstaande knop!

Bestel De Kleurenladder