De Dampp-Chaser

Een wát? Voor veel mensen is dit misschien nog een vreemde term. Veel pianoliefhebbers vinden ‘m inmiddels onmisbaar. Dat laatste vinden wij helemaal terecht. Maar, wat is een Dampp-Chaser? Eigenlijk is Dampp-Chaser het merk en het systeem heet officieel ‘Piano Life Saver System’. En die naam is niet zo gek gekozen, want eigenlijk redt dit systeem inderdaad je piano of vleugel.

Dampp-Chaser systeemHet Dampp-Chaser systeem

Moet mijn piano of vleugel worden 'gered'?

Behalve een mooi meubelstuk is jouw piano of vleugel een precisie-instrument met meer dan 9000 (!) onderdelen. Die onderdelen reageren op veranderingen in de luchtvochtigheid. De ideale luchtvochtigheid voor een piano en vleugel ligt rond de 48%. Maar zowel buiten als binnen schommelt de luchtvochtigheid. En dat heeft nare gevolgen voor jouw instrument. Bij een te hoge luchtvochtigheid kunnen toetsen vast gaan zitten en snaren kunnen gaan roesten. Een te lage luchtvochtigheid (bijvoorbeeld in de winter door de centrale verwarming) zorgt weer voor andere problemen: loszittende hamers en andere mechaniek-onderdelen en soms zelfs scheuren in de klankbodem of het stemblok. Zelfs de ‘beste’ piano's en vleugels houden hun stemming dan niet vast. Omdat het mechanisme van een piano en vleugel in een afgesloten kast zit, kun je het beste je instrument beschermen tegen schommelingen van de luchtvochtigheid door een intern systeem te plaatsen. Een systeem dat onafhankelijk van de omstandigheden buiten het instrument werkt.

Dampp-Chaser systeem

Stabiele luchtvochtigheid

Als je een automatisch luchtvochtigheids-controlesysteem van Dampp-Chaser laat plaatsen, blijft je instrument op een stabiel vochtigheidsniveau. Toegegeven: het (laten) plaatsen van een Dampp-Chaser is best een (eenmalige) uitgave, maar uiteindelijk bespaar je hierdoor veel geld aan reparaties en onderhoud en je piano of vleugel gaat veel langer mee. En, je houdt veel langer de stemming erin! Onze ervaringen zijn zeer positief!

Hoe werkt een Dampp-Chaser systeem?

Het systeem werkt voor piano's volgens hetzelfde principe als voor vleugels. Het werkt, eenvoudig gezegd, als volgt: als het luchtvochtigheidsgehalte te hoog is, onttrekt het systeem vocht en als het luchtvochtigheidsgehalte te laag is, geeft het systeem wat vocht af. Het bijvullen het waterreservoir is zowel bij vleugels als bij piano’s kinderlijk eenvoudig.

Bijvullen van het Dampp-Chaser systeemBijvullen van het Dampp-Chaser systeem

Uiteraard is het systeem aan de buitenkant van de piano en vleugel niet zichtbaar. Maar aan de binnenkant doet het zijn ‘levensreddende’ werk! Pianostemmers, technici en toonaangevende pianofabrikanten bevelen het ‘Piano Life Saver Systeem’ van harte aan voor het behoud en onderhoud van je piano of vleugel, voor een beter functioneren van het instrument en voor een stemming die langer stabiel blijft.

Neem contact op

Een Dampp-Chaser systeem in een piano kost €750, inclusief het inbouwen (in de provincies Gelderland en Utrecht). Voor een vleugel liggen de prijzen wat hoger – mede afhankelijk van de afmetingen. Vraag ons gerust naar nog meer details. Klik op de onderstaande knop!

Neem contact op